Bästa bok i kategorin hälsa i tävlingen om Sveriges bästa måltidslitteratur 2012

2012-11-08

Hälsa och gastronomi hör ihop

”Nordens bästa mat: det nyttiga nordiska skafferiet” blev bästa bok i kategorin hälsa i tävlingen om Sveriges bästa måltidslitteratur 2012.

 

-En inspirationsbok med en rejälportion nytänkande från aktuellforskning, säger juryn.

Bakom forskningen står doktorand Viola Adamsson och medarbetare vid Uppsala universitet.

Tillsammans med Katja Palmdahl, en av Sveriges främsta matkreatörer har Viola skapat kokboken som visar att vår nordiska mat inte bara är nyttig, med hälsoeffekter sompåminner om den välkända medelhavskosten. Den kan också vara underbart läcker, det handlar om nordisk gastronomi.

Tillsammans med recept och vackra matbilder innehåller boken faktatexter om forskningen kring den moderna nordiska kosten. Det handlar om mer än näringsämnen.

-Det finns en trygghet i att varje geografisk region kan skapa sin egen hälsosamma kost av traditionella livsmedel, typiska för regionen, och att en variation av livsmedelkan användas för att påverka riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. I den här boken visar vi att mat tillagad av nordiska livsmedel kan förena gastronomi med tradition och hälsa, säger Viola Adamsson och fortsätter:

-Det är inte bara hälsosamt att äta nordiskt utan är bra även ur ett miljöperspektiv. Om vi använder livsmedel som produceras i Norden slipper vi långa transporter. Det skapar också viktiga arbetstillfällen inom lantbruket och håller landskapet öppet.

Tydliga hälsoseffekter

Viola Adamsson första studie genomfördes i Bollnäs. 88 kvinnor och män med lätt övervikt och något förhöjda kolesterolvärden åt en nordisk försökskost under sex veckor. Studien är den första som undersökt hälsoeffekter av en nordisk kost.

-Vår hypotes för studien var att alla geografiska regioner kan skapa sin egen hälsosamma kost. Och att vi i Norden kanske är biologiskt anpassade till mat baserat på livsmedel av nordiskt ursprung. Vi ville därför pröva om och i så fall hur stor effekt vi kan få på LDL ”det onda kolesterolet” med en kost baserad på våra nordiska råvaror, säger Viola Adamsson.

Resultatet blev tydligt. Det onda kolesterolet sänktes med i genomsnitt 21 procent, men även blodtryck och blodsockerreglering förbättrades. Dessutom gick försökspersonerna ner i vikt, trots att de fick äta så mycket de ville, en oväntad bonus.

 

Nordiska livsmedel

-Att skapa försökskosten var inte speciellt svårt, berättar Viola. Våra nordiska livsmedel har bra näringsinnehåll och med skonsamma tillagningsmetoder bevaras det väl. Livsmedlen som användes var exempelvis fet fisk som lax, strömming och sill, fullkornsprodukter baserade på korn och havre samt baljväxter som gula och gröna ärter och bruna bönor och dessutom, frukt, bär, rotsaker och grönsaker. Tanken är att kosten ska vara lätt att äta som vardagsmat.

Viola Adamsson har en bakgrund som nutritionsansvarig inom Lantmännen och var i många år kostrådgivare åt idrottsmän. Bland annat har hon följt svenska landslaget i längskidåkning till ett antal VM- och OS-tävlingar. Då handlade det om mat för prestation med tonvikt på kolhydrater. Kofferten packades med bland annat havregryn. Från den här tiden härstammar Violas ”skidåkargröt” kokt på en blandning av havregryn och rågfingor, som skidåkarna tyckte mättade bra.

Idag har kostintresset vidgats och fördjupats med den nordiska kosten och gastronomin i centrum.

 

Liten faktaruta

Måltidsakademien dokumenterar all måltidslitteratur som kommer ut i Sverige, 2012 var det 362 titlar. En jury utser de bästa böckerna i en rad olika kategorier. I år fick 38 böcker pris. Bland dem utses sedan Årets Bästa Bok, alla kategorier. 2012 blev totalsegraren”Låt det blomma: om nobelblommor och annat vildvuxet”av Gunnar Kaj med foto av Charlotte Gavell (Norstedts förlag).Priserna delades ut på Måltdislitteraturens dag, den 27 oktober i Grythyttan.

 

Texten är skriven av Maud Lindblå