Utbyteslärare i Ho Chi Minh City, Vietnam

2014-03-28

Under tre veckor är vi utbyteslärare vid University of Medicine and Pharmacy, Nursing Department. Hur ska man föreläsa om trycksårsprevention när det är tre patienter/säng och om demens när 65% av befolkningen är under 30 år?

Studenterna här är otroligt nyfikna och intresserade. De ställer sig artigt upp när de ska ställa frågor. Vi har också varit på två olika sjukhus. Det ena var ett "general hospital" med ca 1500 sängar, men 2000 patienter (eftersom det var fler i samma säng). Det var åtminstone lika många anhöriga som gjorde den basala omvårdnaden och satt på golvet överallt. Det fanns inga väggar upp till tak och knappt några dörrar.

Det andra sjukhuset var ett nytt universitetssjukhus som var renare och finare än Akademiska. 1000 sängar och endast en patient/säng. Välutrustat. 

Det var mycket roligt att höra från flera olika håll hur uppskattade våra sjuksköterskestudenter från Uppsala är. De är självständiga och duktiga och bidrar till att öka kunskapen. "Uppsala universitet utbildar för en bättre värld".

Lena Gunningberg och Barbro Wadensten