Aktuella Projekt

In My Shoes

Det finns ett ökat intresse och krav på att barn ska vara delaktiga i alla frågor som rör dem. Därför är det viktigt att hitta enkla och bra metoder för att kunna involvera barnen eller utvärdera insatser ur barnens perspektiv.

Triple P

Föräldravägledning genom Triple P, Programmet för positivt föräldraskap, riktar sig till föräldrar till barn 0-5 år i Uppsala. Triple P har utvecklats i Australien och består av olika nivåer av insatser. Programmet bygger på lång erfarenhet av forskning (evidensbaserad) och har anpassats till svenska förhållanden.

Långsiktiga konsekvenser av psykisk ohälsa och socioekonomisk utsatthet bland förskolebarn

Psykisk ohälsa hos barn visar sig under förskoleåren som beteende- och emotionella problem. Om problemen kvarstår kan de medföra negativa konsekvenser senare i livet, såsom sjukdomar, bristfälliga skolresultat och vårdkonsumtion. Socioekonomisk utsatthet är i sig en riskfaktor för negativa utfall och påverkar även psykisk ohälsa. Det saknas dock kunskap om hur psykisk ohälsa och socioekonomisk utsatthet, både på områdesnivå och individnivå, interagerar och påverkar förskolebarns långsiktiga utveckling i Sverige.

Samskapa forskning – hur gör vi det på ett meningsfullt och etiskt sätt?

Att samskapa forskning tillsammans representanter för den grupp man forskar om leder till förbättringar både i forskningsprocessen och resultaten. Men vägen dit är inte alltid enkel. I det här projektet undersöker vi hur samskapandet av forskning kan utvärderas, för att ta reda på om det genomförs på ett meningsfullt och etiskt sätt.

Att hitta vägar till varandra – Tidiga insatser för språk och kommunikation på Gotland

Kommunikations- och språksvårigheter är vanligt förekommande och påverkar barns utveckling. Kommunikation är en mänsklig rättighet enligt både barnkonventionen och FN:s Mänskliga rättigheter. Barnkonventionen artikel i barnkonventionen artikel 12 står: ”Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet.” I artikel 13 står även att ”Barn har rätt till yttrandefrihet; att tänka, tycka och uttrycka sina åsikter, med respekt för andra personers rättigheter”.

Psykisk hälsa bland ungdomar på Gotland

Mer än tio procent av alla ungdomar i Sverige uppskattas ha en psykiatrisk diagnos. Stigmatisering av psykisk ohälsa är också ett problem som förstärker lidandet för den som har psykisk ohälsa. Över tid ses en ökning av rapporterade psykiska besvär och diagnostiserade psykiatriska tillstånd. Inför planering och uppföljning av åtgärder för att förbättra ungdomars psykiska hälsa är det viktigt att höra ungdomars röster om problemen och att mäta den faktiska förekomsten av psykiskt välbefinnande, psykisk ohälsa och stigmatisering.

Bygga om tillsammans: samskapande av en servicemodell för flyktingar i Sverige som upplevt sexuellt och könsrelaterat våld

Sexuellt och könsrelaterat våld förekommer i alla grupper i samhället men vissa grupper är i en särskilt utsatt position. En sådan grupp är flyktingar, som ofta befinner sig i omständigheter som ökar risken för våld, såsom ekonomisk utsatthet, osäker juridisk status och brist på socialt stöd.

RefugeesWellSchool

Det övergripande syftet med projektet RefugeesWellSchool är att utvärdera effekterna av skolbaserade interventioner för att främja flyktingbarns och ungdomars psykiska hälsa. Ytterligare syften är att undersöka implementeringsprocessen och att genomföra hälsoekonomiska utvärderingar av dessa interventioner.

Beräkningsverktyg för sociala investeringar

Det finns ett ökat intresse bland kommuner, intresseorganisationer och samhället i stort att dels arbeta förebyggande, men även att bredda perspektivet när det gäller effekter. Planerar vi att göra investeringar i barn och ungas psykiska välmående, är det utöver hälsoaspekten även relevant för beslutsfattare huruvida kostnaden väger upp emot de potentiella kostnadsbesparingarna. Samtidigt vill vi tänka mer långsiktigt, arbeta mer evidensbaserat och hålla oss ajour med ny forskning och nya upptäckter.

Swedish UnaccomPanied yOuth Refugee Trial (SUPPORT)

De senaste åren har ett stort antal personer sökt asyl i Sverige. Många är barn och ungdomar. Ungdomar som flytt till Sverige, särskilt ensamkommande unga, har ofta upplevt traumatiska händelser och har en ökad risk för psykisk ohälsa, såsom symtom på posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), ångest och depression. Dessa problem kan kvarstå efter flera år i det nya landet.

Accompanied refugeeS In Sweden Trial (ASsIST)

De senaste åren har ett stort antal personer sökt asyl i Sverige, varav många är familjer med barn. Människor som har varit på flykt har ofta upplevt traumatiska händelser och har en ökad risk för psykisk ohälsa, såsom symtom på posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), ångest och depression. Dessa problem kan kvarstå efter flera år i det nya landet.

Healthier Wealthier Families

Arbetslöshet, sjukdom eller en förändrad familjesituation. Alla kan få problem med sin ekonomi någon gång i livet. Alla kan behöva ta hjälp av en ekonomisk rådgivare ibland. Om din ekonomi har gått från att vara något du känner dig stressad över, till att vara ett jobbigt problem, finns det hjälp att få.

Barn och ungas röster om corona

Hur upplever barn och unga corona-krisen? I forskningsprojektet ”Barns och ungas röster om corona” samlar vi in röster och bilder från barn och unga om hur de upplever den historiska händelse som vi just nu befinner oss i. En tillkopplad studie var genomfört om barn och unga med funktionsvariation om corona!

”Tillsammans för en trygg start” - Ett utökat hembesöksprogram i utsatta områden

Låg socioekonomisk status (SES) har en påvisad koppling till psykisk och fysisk ohälsa samt till ett ökat användande av hälso- och sjukvård. För att motverka långsiktiga risker för sjukdomar in i vuxenlivet på grund av ojämlikheter i hälsa och toxisk stress under barndomen satsas det nu på tidiga insatser.

Senast uppdaterad: 2022-03-29